Stein Kyrre Kvinge, brannteknisk rådgiver i Firesafe, printer nå fra hjemmekontoret i Bergen. Han har hittil levert ansiktsvisir til Bergen Kommune og Haukeland sykehus.

Hvor kom ideen fra?
Det er en dugnad som organiseres via facebookgruppen https://www.facebook.com/groups/245163093310432/ Personer i gruppen har designet bøyler som sammen med A4-transparent-ark (type overhead) og elastiske bånd kan settes sammen til ganske gode ansiktsvisirer til bruk for helsepersonell når de arbeider med smittefarlige pasienter. Designet er utviklet i samarbeid med helsepersonell og er standardisert, slik at helsevesenet får så forutsigbare produkter som mulig. Ideen kom opprinnelig fra 3D-printerprodusenten Prusa i Tsjekkia. Personer som er med i dugnaden ordner stort sett alt selv og har betalt for materialer av egen lomme. Nå har gruppen imidlertid vunnet en pris på 100 000 kr (Hack The Crisis) og i takt med medieoppmerksomheten kommer det flere til som vil hjelpe med printing, logistikk og finansiering.

Prosessen
Stein Kyrre forklarer prosessen slik; For den enkelte går prosessen egentlig ut på å printe bøyler, klippe til overhead-ark og strikk og montere sammen. En enkelt person med en 3D-printer kan lage 12-14 visirer om dagen. Arbeidet med selve printingen går for det meste av seg selv (jeg må bort til printeren en gang hver 2,5 timer og ta bort de ferdige og trykke på en knapp for å sette på ny runde). I praksis har jeg ikke tid til så full produksjon med hjemmeskole og hjemmebarnehage og hjemmekontor, men etter medieoppslagene er det såpass mange som leverer at gruppen (som nå er over 1100 personer) klarer å holde tritt med bestillingene enn så lenge. 

Fra helsepersonell er det strålende tilbakemeldinger og stort takknemmelighet for dugnadsinnsatsen - les mer her