Brannslukker

Kontroll av brannslokningsapparat

Brannslukker

En brannslukker kan redde liv og eiendom. Hos Firesafe har vi brannslukkere til alle typer branner. Vi hjelper deg å velge brannslukkeren som passer ditt bygg best.

Kontakt oss

Brannslukkere er spesielt viktige i hjemmet, men egner seg også på arbeidsplassen. Firesafe hjelper borettslag, boligsameier eller eiere av næringsbygg med brannslukkere. Vi har lang erfaring med brannsikring i alle slags bygg.

Det er flere fordeler med å velge brannslukkere til bygget:

  • Effektive mot ulike typer branner
  • Lett tilgjengelig
  • En rimelig løsning

Brannforebyggende tiltak og godkjente slukningsapparater kan redde liv og eiendom.

Hvilken type brannslukker er riktig for ditt behov?

Firesafe kan tilby fire typer brannslukningsapparater i tillegg til slukkespray:

  • CO2-slukkere
  • Frityrslukkere
  • Pulverslukkere
  • Skumslukker

Hvilken type brannslukker som er riktig for ditt behov, avhenger av hva slags brann som kan oppstå i ditt bygg. Firesafe hjelper deg med valget.

kurs og opplæring med Firesafe

Brannklasser

Det er fire ulike brannklasser som viser til hvilke materialer som brenner:

  • A: tre, papir, tekstiler
  • B: brennbare væsker som bensin og olje
  • C: gass som propan, metan og butan
  • F: frityroljer

Dette betyr ikke at man trenger én brannslukker per brannklasse, men man kan ha flere typer i samme bygg. Under får du vite mer om apparatene i vårt sortiment.

CO2-slukkere – slukker branner i elektrisk utstyr

CO2-slukkere, også kalt kullsyrebrannslukkere, egner seg til brann i væsker, elektrisk utstyr eller gasser. En CO2-slukker tar knekken på en brann ved å kvele og i noe grad avkjøle den. Dette skjer ved at oksygenet i luften fortynnes.

Nettopp derfor er denne brannslukkeren spesielt egnet til branner i elektrisk utstyr. Apparatet egner seg i kjøkken, datamaskiner, laboratorier, finmekanikkbransjer og alt annet som benytter seg av elektrisk utstyr.

En ulempe er at CO2-slukkeren ikke slukker branner i tre, papir, tekstil eller frityr. Derfor er ikke CO2-slukkere anbefalt som eneste slukker i boliger.

Les mer om CO2-slukkere.

Frityrslukker – spesialdesignet for matoljer og fett

Det finnes egne frityrslukkere til å slukke brann i frityr. Dette er en brannslukker som slukker branner i matfett, papir, tøy og andre fibermaterialer.

Les mer om frityrslukkere.

Pulverslukker – slukker alle typer branner

Dette er en brannslukker som er en type ”allround-slukker”, og den benytter seg av ABC-pulver. Brannslukkeren egner seg til branner i brannklasse A, B og C – altså branner i tre, papp, bensin, oljer, elektriske installasjoner og gass.

Et pulverapparat er svært effektivt og fungerer på branner i ulike materialer. Brannslukkeren er også enkel å bruke. Man trenger nemlig ikke sikte så godt for at apparatet skal være effektivt.

Den største ulempen er at det ofte blir store følgeskader etter slukking. Man må gjerne bruke lang tid på rengjøring etterpå, og pulveret kan dessuten skade elektronikk. Et godt tips kan være å velge en CO2-slukker til data- og serverrom og lignende.

Les mer om pulverslukkere.

mann som slukker brann

Skumslukker – mest effektiv ved væskebranner

Dette er en brannslukker som er av typen AB, som vil si at den egner seg for væske, plast, tøy, fiber og papir. En skumslukker er spesielt effektiv mot væskebranner. Den har god rekkevidde, men man må sikte godt for å oppnå best effekt.

Skum har mindre følgeskader enn pulver. Skumslukkere trenger vedlikehold hvert femte år, og prisen er noe høyere enn en ABC-slukker.

Les mer om skumslukkere.

Slukkespray

En slukkespray egner seg til å ha stående på kjøkkenet, da denne kan slukke små branner som en brann i matfett.

Les mer om slukkespray.

Kontakt oss

kurs i brannvern

Alle boliger skal ha brannslange eller brannslukker

Ifølge Forskrift om brannforebygging skal alle boliger og fritidsboliger være utstyrt med:

  • Formfast brannslange med innvendig diameter på minst 10 mm fast tilkoblet vannforsyningsnett
  • Pulverapparat på minst 6 kg med ABC-pulver
  • Skum- eller vannapparat på minst 9 liter
  • Skum- eller vannapparat på minst 6 liter med effektivitetsklasse på minst 21A
  • Annet manuelt slokkeutstyr med tilsvarende slokkekapasitet.

Dette betyr i praksis en eller flere brannslukkere som følger disse kravene, en brannslange koblet til vannet eller en kombinasjon. Man kan gjerne kombinere ulikt utstyr og ulike produkter for å maksimere brannsikkerheten.

Boliger og fritidsboliger

Har du en brannslukker hjemme eller i fritidsboligen din? Har du sjekket både utløpsdato og at apparatet holder en god stand?

Størrelse og effektivitetsklasse

Dersom pulver- eller skumapparat er det eneste slukningsutstyret i boligen, må det være minst 6 kilo eller 6 liter og en effektivitetsklasse på minst 21A. Det er også vanlig å ha tilleggsutstyr som slukkespray og brannteppe, men dette er ikke noe krav.

Kontroll og vedlikehold

Slukkeapparater skal sjekkes og kontrolleres med jevne mellomrom, og bør få faglig tilsyn hvert 5. år. Brannslukkere som har passert utløpsdatoen skal skiftes ut umiddelbart.

Velg en egnet plassering

Du bør selv sørge for at du og andre beboere i boligen vet hvordan utstyret fungerer, og hvor det står plassert. Noen gode tips er å plassere brannslukkeren utenfor, eller inne på soverommet, slik at det er lett tilgjengelig dersom en brann oppstår på natten.

Flere etasjer

Har boligen flere etasjer, vil et annet smart og brannsikkert tips være å plassere slukkeapparater flere steder. Det kan også være lurt å installere brannstiger eller lage andre sikre rømningsveier i boligen.

Kontroller annet utstyr

Sørg også for at røykvarsleren fungerer, og at alle i boligen vet hva de skal gjøre dersom en brann oppstår.

Les mer: Brannforebygging

brannslange

Brannslukker og HMS

Å sørge for at alle vet hvor nærmeste brannslukker befinner seg, er en viktig del av HMS-virksomheten i bedriften. I tillegg er det byggets eier eller eiers representant sitt ansvar å sørge for at brannslukningsapparatet holder stand, er tilpasset lokalene og ikke har passert utløpsdatoen.

Det er også viktig at eier eller eiers representant for brannvern sørger for å:

  • Peke ut “møteverter” som kan hjelpe den ansvarlige med å sjekke rømningsveier og vinduer samt brannslukkere.
  • Sette seg inn i og forstå skriftlige rutiner som gjelder brannsikkerhet.
  • Lede en eventuell evakuering dersom brannalarmen utløses.
  • Delegere oppgaver til møtevertene.
  • Kontakte brannvesenet ifølge branninstruksene.
  • Sørge for låsing av bygg/lokaler. Her må den ansvarlige (sammen med eventuelle medhjelpere) passe på at vinduer og dører lukkes for å forhindre spredning av brannen.
  • En brannvernleder i et borettslag vil også fungere som kontaktperson ved utløst alarm i de tilfellene det ikke oppnås kontakt med beboerne, samt registrere og vedlikeholde beboerlisten.

Er du usikker på hva som skal til for et godt brannvern? Da kan vi tilby HMS-kurs og brannvernkurs. I løpet av disse kursene vil du få full tilgang til viktig og nødvendig informasjon som sørger for en vellykket HMS-virksomhet. Dersom den ansvarlige ikke har fullført et førstehjelpskurs, vil dette også være nyttig.

Les mer om våre brannkurs.

Kontakt oss

Firesafe – din totalleverandør innen brannsikring

Firesafe er totalleverandør innen brannsikring, og kan hjelpe både bedrifter, byggeiere, borettslag og boligsameier med brannsikkerhet. Slik kan vi bidra til å redde liv og verdier gjennom vårt arbeid for et tryggere og mer brannsikkert samfunn. Vi kan tilby alt fra brannsikring av bygg og lokaler til kurs og sertifiseringer, samt brannslukkere og annet utstyr.

Ønsker du mer informasjon om våre tjenester? Da er det bare å ta kontakt med oss i dag. Klikk under eller legg igjen din informasjon i kontaktskjemaet til høyre. Du når oss også på e-post (support@firesafe.no).

Medarbeider som smiler

Vi står klare til å hjelpe deg

Som totalleverandør kan vi bistå deg med både stort og smått. Om det er noe du lurer på så ikke nøl med å ta kontakt – vi står klare til å hjelpe deg!