Røykvarsler

Tre røykvarslere på en flate

Røykvarsler

En røykvarsler kan redde liv. Ifølge forskriftene er du pålagt å ha en varsler installert i hver etasje i hjemmet.

Kontakt oss

Når var det du sist byttet batteri i røykvarsleren din, og kan du høre den gjennom lukkede dører? Plassering av varsleren og jevnlig kontroll er svært viktig og noe som burde tas på alvor.

Har du behov for en brannvarsler eller behøver du noen til å utføre en kontroll, kan vi i Firesafe hjelpe deg. Vi er en totalleverandør innenfor brannsikring, og kan bistå både private og næringsbygg.

Les videre for å lære mer om røykvarslere og hva vi kan gjøre for deg.

Dette sier regelverket

I følge loven er det påbudt med minst én røykvarsler i hver etasje, og denne må dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor teknisk rom. Det er også viktig at den kan høres fra alle deler av boligen, også gjennom dører.

Selv om regelverket kun sier at du må ha en i hver etasje så anbefales det å ha flere, og helst seriekoblede røykvarslere på alle rom. Da kan du være sikker på at du oppdager brannen når alarmen går uansett hvor i boligen du oppholder deg. Husk også at varsleren plasseres på det høyeste punktet i taket og minst en halv meter fra veggen.

Les mer: Brannalarm

Smartvarsler

Takket være nyere teknologi finnes det i dag røykvarslere som gjør mer enn å bare pipe. Flere produsenter tilbyr såkalte smarte røykvarslere som kan kobles til mobiltelefonen. Dermed får du beskjed dersom alarmen går av – selv når du ikke er hjemme.

Du kan også koble disse varslerne mot andre smartprodukter i hjemmet. Ta gjerne kontakt med oss for tips til hvilke varslere som passer deg og ditt hjem.

Sjekk batteriene

Dersom røykvarsleren ikke fungerer etter at batteriet er byttet, må varsleren byttes ut umiddelbart. Det anbefales å sjekke batteriene med jevne mellomrom gjennom hele året. Husk også å sørge for at brannslukkere virker og ikke er utdaterte, og at annet brannutstyr ligger der det skal, som for eksempel brannteppe.

Giftig røyk

Det er enkelt å tenke at “det ikke skjer meg”, og at dersom det oppstår en brann vil du rekke å komme deg ut i sikkerhet uansett. Mange glemmer, eller er ikke klar over, at det som faktisk skader flest mennesker i brannulykker er røykskader og ikke skader fra flammene.

En av de største truslene er karbondioksid. Denne gassen gir pustevansker og kan etter bare en kort stund være svært skadende og livstruende. En røykvarsler kan plukke opp denne gassen tidlig og varsle lenge før brannen har blitt oppdaget.

Videre skal vi gi deg noen gode råd dersom en brann skulle oppstå, og hva du kan gjøre for å forebygge.

Kontakt oss

Dette gjør du om det brenner

Dersom en større brann skulle oppstå bør du gjøre følgende:

  1. Varsle brannvesenet
  2. Varsle andre i samme bygg
  3. Sikre vinduer og dører
  4. Komme deg ut i sikkerhet via nærmeste rømningsvei
  5. Ved sterk røykutvikling må du holde deg langs bakken samt dekke til ansiktet med en fuktig klut
  6. Ved mindre brannspredning kan du prøve å hindre spredning ved å slukke med et brannslokkingapparat eller eventuelt en brannslange. Ring brannvesenet, gi eksakt adresse og følg instruksene du får. Ikke legg på før du får beskjed om det. Dersom brannen ikke har rukket å spre seg, prøv å slukke.

Dette kan du gjøre for å forebygge brann

Det er flere tiltak du kan gjøre for å forebygge brann. Følg gjerne råd som:

  • Unngå lading om natten, bruk sikre ladere, sørg for at den elektriske enheten ikke ligger tildekket, og bruk færrest mulig skjøteledninger.
  • Tenn kun stearinlys i rom der du oppholder deg, og slukk lysene dersom du forlater rommet.
  • Sjekk om ovn/stekeplate er skrudd av før du legger deg.
  • Sjekk at røykvarsleren fungerer en gang i måneden.

Røykvarslerens dag – 1. desember

Hvert år arrangeres røykvarslerens dag. Ettersom de fleste boligbranner oppstår om vinteren, og særlig rundt juletider, er denne dagen lagt til 1. desember. Vi anbefaler derfor alle å sjekke alle husets varslere denne dagen, før man starter adventskosen med levende lys og fyring i peisen.

Forebygging er den viktigste jobben vi gjør for å redusere risikoen for farlige branner, men det er mye du kan gjøre selv på denne fronten. Vi anbefaler alle familier å ta med barna på brannøvelse. Slik er det sikre på at alle kjenner til hvor nærmeste rømningsvei og branslukningsutstyr befinner seg. I tillegg anbefaler vi at man også sjekker brannutstyr på eventuelle hytter og ferieboliger.

Les mer: Branndør

Kontakt oss

Kontakt oss i dag

Vi har avdelinger over hele Norge samt i Sverige, Danmark, Finland. På nettsiden vår kan du kontakte den avdelingen som er nærmest deg.

Medarbeider som smiler

Vi står klare til å hjelpe deg

Som totalleverandør kan vi bistå deg med både stort og smått. Om det er noe du lurer på så ikke nøl med å ta kontakt – vi står klare til å hjelpe deg!