Brannsikkerhet i trafikken – bilbrann

Vår kollega Anders var på vei fra Rælingen til jobb. Plutselig ser han en bil komme rykende ut av tunnelen, den antenner i rundkjøringen og føreren klarer å kjøre den av veien. Det står stikkflammer opp av panseret og det ryker så kraftig at det ikke er mulig å se frontruten. Anders stoppet og gikk bort til bilen, hvor vedkommende satt i sjokk men prøvde å ringe brannvesen. Anders tok vedkommende ut av bilen og bort fra stedet. Deretter vinket en annen bil til å stoppe for å ta hånd om henne, ringe nødetaten og dirigere trafikken.

Anders var på vei til en slokkeøvelse, så hell i uhell og han hadde hele 62 brannslokkeapparat i bilen. Han sendte 12 kg pulver på panseret, som stoppet panserbrannen. Men flammene rant nedover gaten fra brannen under bilen, Anders hentet derfor et 12 kg skumapparat. Midt i redningsaksjonen ble det vindomslag, noe som gjorde at Anders inhalerte en god porsjon røyk. Anders fikk slokket brannen og etter 5 minutter kom nødetaten, en fullrustet brannbil, to politibiler og en ambulanse. Brannvesenet sprayet motorrommet med mer skum, for at brannen ikke skulle blusse opp igjen.

Situasjonen var kritisk der og da, likevel kom alle kom fra situasjonen uten alvorlige skader. Anders hadde noen dager borte fra jobb på grunn av røykinhalasjon. Han tok situasjonen på strak arm, men selv med erfaring var det veldig annerledes når det virkelig gjaldt.

Her er noen tips fra Anders hvis du skulle befinne deg i en tilsvarende situasjon: Det viktigste er å stoppe å hjelpe, hjelp mennesker bort fra stedet. Sett deg gjerne ned å ta hånd om vedkommende, spesielt hvis de er i sjokk. Ring nødetaten. Sikre ulykkesstedet så godt det lar seg gjøre. Prøv å sikre flammene, dersom du ikke har 62 brannslokkeapparat i bilen, se gjerne om det finnes en elv i nærheten (da må man ha noe å frakte vannet i). De fleste nyttekjøretøy har slokkeapparat om bord, for eksempel buss eller trikk. 

I følge NAF.no skal man stanse gjerne et lite stykke og sette på nød blink, slik at nødetater kommer lett til og at bilen blir en sperre mot annen trafikk. Pass på egen sikkerhet, herunder ta på refleksvest (som skal ligge tilgjengelig fra førersetet) og vurdere risiko i henhold til å nærme seg ulykken. Få oversikt og varsle nødetaten, hva har skjedd, hvor er ulykken, hvor mange er skadet – hjelp nødetaten ved å gi god informasjon. Hvis du mener du er kvalifisert til å gi førstehjelp, kan du sette noen andre på stedet til å varsle nødetatene slik at du kan begynne livreddende førstehjelp umiddelbart.

Det aller viktigste i en kritisk situasjon er at egen sikkerhet kommer alltid først. Vi anbefaler alle å ha slokkeapparat i bilen.