Jobb i Firesafe – møt Glenn Haugen

Firesafe hjelper deg med alt innen brannalarm

Han var nyutdannet elektromekaniker fra Strømmen og Bjørkelangen videregående skole da han ble spurt om han ville jobbe med brannsikring. – Jeg syntes det er et kjempespennende område og har ikke angret.

HVA GÅR JOBBEN DIN UT PÅ?

– Jeg er verkstedssjef og får inn slokkere fra hele landet som skal til 5- og 10-års service. Verkstedet betjener slokkere som står ute i bedrifter, på kjøpesentre, skoler og lignende men også fra private hjem.

– Vi trykktester daglig co2 brannslokkingsapparat. Alt vi gjør med brannslangene og slokkeapparatene følger de Europeiske standardene. Direktivet sier blant annet at co2 brannslokkingsapparat skal trykktestes hvert 10 år. Det går kort ut på at flaskene fylles med vann og trykktestes opp til 250 bar. Flasken skal tåle trykket og ikke utvide seg. Vi bruker vann for å hindre eksplosjon hvis flasken revner, det kan skje. Vann lar seg ikke komprimere og trykktesten er helt trygg. Flaskene som består testen fylles opp igjen og er godkjent i 10 nye år, med kontrollintervall på ett år.

– Jeg sørger for at det er nok slokkere klare til montørene som er ute på oppdrag. Vi har til enhver tid 50-60 slokkere klare. Det er høyt tempo på verkstedet, og vi håndterer slokkere, monteringsmateriale og reservedeler. Jeg er sertifisert av Teknologisk institutt i Oslo og kan dermed betjene gassbeholdere med høyt trykk.

– Brannslanger må trykktestes hvert femte år. Målet med testen er å sikre at slangen tåler den trykkbelastningen som oppstår med høyt vanntrykk som er nødvendig for å slukke brann. Trykktestingen foregår opp til 12 bar, selv om det vanligvis ikke er så  høyt trykk i vanlige vannanlegg. Hvert år oppdager vi brannslanger som ikke er tilkoblet vann, og det gir falsk trygghet. Heldigvis er det ikke ofte.

Jeg holder også slokkeøvelser for store grupper. Først har vi en teoretisk gjennomgang på tilgjengelige slokkemidler i markedet. Slokkeeffekten er ulik med de forskjellige slokkemidlene, det er greit å få oversikt over. Etterpå tester vi ut slokkeeffekten på forbrenningsalkohol. Dette gir et realistisk bilde av en eventuell brann. Det fungerer bra!

Jobben min er variert og meningsfull. – Jeg liker ansvaret i arbeidsoppgavene og vet at om ulykken først har skjedd så teller hvert sekund. Da skal det ihvertfall ikke stå på utstyret. Det skal jeg sørge for.