Brannsikring er faktisk utrolig spennende!

Vil hindre bybrann i Ålesund

Du er brannrådgiver. Hva betyr det?

Det betyr at jeg arbeider med brannsikkerhet. I mitt tilfelle har jeg jobbet mest med brannprosjekteringer ifm. søknadspliktige tiltak (alt fra hulltaking i seksjoneringsvegg, bruksendring, til nybygg), tilstandsanalyser i eksisterende bygg, diverse tegningsarbeid (rømningsplaner, orienteringsplaner, branntegninger), risikovurderinger, detaljprosjektering av etterlysende ledesystem, brannteknisk vurdering, persontallsvurdering, uavhengig kontroll av prosjektering – for å nevne noe!

Hva slags utdanning tok du for å få denne jobben?

Jeg gikk brannsikkerhetsingeniør studiet i Haugesund (nå HVL), og gikk videre på masterprogrammet i brannsikkerhet. Bare flaks egentlig, at det ble brannsikkerhet, men det er jeg veldig glad for i dag!

Du er ny i Ålesund, hva fikk deg til å komme hit?

Ja, jeg har bare vært her i noen måneder. Når Firesafe så behovet for en egen brannrådgiver i Ålesund, på grunn av oppdragsmengde, kastet jeg meg på! Og angrer ikke. Jeg ble først kjent med Firesafe som student på HVL og startet min karriere som brannrådgiver i Trondheimsavdelingen.

Mange utfordringer

Ålesund, med sin helt spesielle plass i historien når det gjelder bybranner, får en til å tenke: På 15 timer brant 850 hus og 10 000 mennesker ble husløse. – I 1904 var det faktisk mesteparten av byen, kanskje så få som 250 bygg sto igjen. Å få jobbe med brannsikkerhet er både meningsfylt og viktig. 

Hva er det beste med jobben din?

Oppdragene er veldig varierende med både nybygg og eksisterende bygningsmasser. Ingen bygg er like, og det er både spennende og utfordrende å finne gode branntekniske løsninger. Jeg har fått følge kollegaer, som sammen med Ålesund Brannvesen og Virksomhet plan og bygning i Ålesund kommune, har utarbeidet en brannsikringsplan for totalt seks områder med trehusbebyggelse på Aspøya og Nørvøya i Ålesund. Jeg har fått se flere av utfordringene, og det er betryggende at kommunen tar brannsikkerhet på alvor.

Brannforebyggende arbeid er minst like viktig i dag som før. Brann er skumle greier, det er uforutsigbart og eskalerer svært raskt. I vinter var det brann i en bygård i Ålesund, med tragisk utfall: 2 omkomne. Det var fryktelig. Jeg har stor respekt for brann. Brann i eget hjem må være noe av det jeg frykter aller mest.

Tilhørighet, vakker natur og meningsfylt jobb, kan det bli bedre?

Sunnmøre er en region i vekst, så det er mange gode muligheter her. Jeg er veldig glad for at jeg har fått muligheten til å flytte til Ålesund og fortsette som brannrådgiver. Jeg elsker naturen og menneskene her – ja egentlig hele Sunnmøre.

Mye av slekten min er fra Sunnmøre, har jeg tilbragt mange ferier her med fjell- og fjøreturer, i frie og trygge omgivelser. Så jeg vet hvor turen skal gå. Fremover blir det fullt fokus på brannsikkerhet med tursko på beina!