Unngå brann i hytta

Bruk av åpen flamme utgjør over en tredjedel av alle branner på hytter, og levende lys og peiskos er høyrisiko. Morten Ameln oppfordrer hyttefolket til å tenke brannsikkerhet:

– Det handler om å ta enkle forholdsregler. Vi er nok mer bevisste når det kommer til brannsikkerhet hjemme enn på hytta. Kravene til brannsikkerhet er derimot de samme som hjemme i boligen din, sier sjefen i Nordens største brannsikringsfirma.

Brannvarsler og slokkeutstyr er pålagt i hytter og fritidsboliger, og ettersom mange benytter hytta kun ved høytider, mener Ameln at enkle forholdsregler kan gi en ekstra trygghet:

– Mange bruker hytta kun 3-4 ganger i løpet av året, og både temperaturforskjeller og kondens kan føre til at levetiden til røykvarslerens batteri reduseres. Å skifte batteri hver gang du drar på hytta er en veldig billig og god forsikring, sier Morten Ameln.

I utgangspunktet skal det lokale brannvesenet feie pipene i 20 % av områdets hytter og fritidsboliger hvert eneste år, noe som gjør at alle hytter skal feies hvert femte år. For hytter uten strøm ser Ameln for seg mye «sprengfyring», og minner om å fyre med varsomhet:

– Vi vet at feiing av hytter og fritidsboliger varierer fra kommune til kommune, og i mange gamle hytter finner vi også gamle og provisoriske fyringsanlegg. Før du fyrer opp peisen i vinter, ville jeg derfor sjekket når skorsteinen sist ble feid, sier Morten Ameln.

I tillegg til å vise varsomhet med levende lys, dårlige kokeanlegg, feil fyring og mangelfulle skorsteiner, minner Morten Ameln den viktigste forholdsregelen hvis en brann skulle oppstå:

– Hvis en brann oppstår, så er det viktigst å få alle mennesker ut av hytta. Forsikringen dekker alt annet enn menneskeliv, sier Morten Ameln i Firesafe.