Brannsikkerhet

Utsnitt av trykk på brannslokkeapparat

Brannsikkerhet

Brannsikkerhet handler om brannforebygging samt det å vite hva du skal gjøre dersom det oppstår en brann.

Kontakt oss

Det handler om å øve på rutiner og teste at alt av utstyr fungerer som det skal. Firesafe har lang erfaring og bred kompetanse innen sikkerhet. Vi tilbyr kurs, utstyr, installering og alt annet du behøver for optimal brannsikkerhet. Vi leverer våre tjenester til privat- og bedriftsmarkedet.

Riktig utstyr for optimal sikkerhet

For å sikre at boligen har tilstrekkelig brannsikkerhet bør forebyggende tiltak og riktig utstyr være på plass. Her er en liste over hva ditt hjem bør være utstyrt med:

Brannslokkeapparat

Den vanligste formen for brannsikkerhet i hjemmet er brannslokkeapparater. Godkjent slokkeutstyr er påbudt i alle boliger og fritidsboliger. De fleste velger et pulverapparat, og dette skal plasseres på et synlig sted i boligen. Enten i entreen eller ved soverommene.

For ekstra brannsikkerhet kan det være lurt å installere en husbrannslange eller et skum-/vannapparat i tillegg.

brannslukker

Dette bør du huske på for optimal sikkerhet:
Sørg for at slokkeutstyret sjekkes av kyndig fagpersonell hvert 5. år. I tillegg bør du jevnlig gjennomgå en egenkontroll og sjekke at utstyret er klart til bruk og at det ikke har nådd utløpsdatoen.

Sjekk at manometerpilen på håndslokkeren står på det grønne feltet og vend apparatet opp ned for å unngå at pulveret klumper seg. Du skal kunne høre at pulveret flytter på seg. Sjekk også at plomberingen er intakt.

Røykvarsler

Røykvarsleren er hjemmets viktigste livredder ved brann, og at man blir varslet i tide er svært viktig for optimal brannsikkerhet i hjemmet. Tidlig varsling øker sjansen for at du og familien oppdager brannen og kommer dere ut i tide.

Det er derfor viktig at du velger riktig røykvarsler og at de blir hengt opp på de mest hensiktsmessige stedene i huset.

Dette bør du tenke på:
Vi anbefaler optiske røykvarslere med trådløs sammenkobling for optimal brannsikkerhet. Disse reagerer i de fleste tilfeller raskere enn ioniske røykvarslere. At de er sammenkoblet innebærer at alle husets røykvarslere vil gå av samtidig, straks en av dem oppdager røyk.

/ Sett opp en varsler i hver etasje

Du bør sette opp minst én røykvarsler i hver etasje og det anbefales at man dekker boligen med én røykvarsler for hver 60 kvadratmeter. Avstanden mellom dem bør ikke være mer enn 12 meter. Man bør også henge opp røykvarslere på alle soverom og øverst i trappen.

/ Høyde

En generell regel er å henge opp røykvarsleren på rommets høyeste punkt der taket er flatt, og minst 50 centimeter fra veggen. Ved skråtak skal varsleren henges opp rundt en meter fra mønet.

brannslange

Brannalarmanlegg

For optimal brannsikkerhet vil det lønne seg å ha et brannalarmanlegg knyttet opp mot en hussentral, et alarmselskap eller direkte til brannvesenet. Dette blir stadig mer vanlig også i norske hjem og utgjør en ekstra brannsikkerhet.

Et brannalarmanlegg sikrer tidlig varsling og er i mange tilfeller koblet opp mot en døgnåpen alarmstasjon. Dermed kan du føle deg ekstra trygg, uavhengig om du er tilstede eller ikke.

Les mer: Brannalarm

Vedlikehold

Godt vedlikehold av apparater og røykvarslere er viktig for å holde din brannsikkerhet på topp. Røykvarsleren bør testes minst én gang i måneden og etter hver gang du har vært bortreist over lengre tid. På nyere røykvarslere vil det være nok å holde inn testknappen i et par sekunder.

Du bør også bytte batteri med jevne mellomrom – gjerne en gang i året. De fleste røykvarslere vil gi fra seg korte pip når batteriet begynner å bli dårlig. I dag er det også mulig å koble egne røykvarslere til strømnettet.

På lik linje med andre elektroniske apparater har også røykvarslere begrenset levetid. Over tid vil de fylles opp av støv og fett og det anbefales derfor at røykvarslere byttes ut minst hvert tiende år.

mann som slukker brann

Brannøvelse

For å sette ekstra fokus på brannsikkerhet, bør det gjennomføre en brannøvelse med de som oppholder seg i bygget en til to ganger i året. Brannøvelsen bør tilpasses hver enkelts livssituasjon og boforhold.

Vær også bevisst på:

  • Nærmeste rømningsvei
  • Hvor slokkeutstyret befinner seg
  • Når du må varsle andre i tillegg til brannvesenet

Tenk nøye gjennom ulike scenarioer og øv på hvordan de ulike tilfellene bør løses.

Brannansvarlig

En person bør utnevnes som brannansvarlig, og denne personen bør også avtale med hvem som skal gjøre hva. Hvem varsler, hvem skal slokke og hvor møtes dere på utsiden?

Har husholdningen barn bør dere i tillegg trene på hva som skal skje ved en eventuell brann. Sørg for at barna er trygge på hvor de skal gå.

Kontakt oss

Ta kontakt med Firesafe for ytterligere tiltak

Husk at brannsikkerhet avhenger av slags bolig du bor i eller hva slags bygg du oppholder deg i.

Ønsker du å vite mer om hvordan du kan sikre hjemmet for brann? Ta kontakt med oss i Firesafe for en uforpliktende samtale.

Medarbeider som smiler

Vi står klare til å hjelpe deg

Som totalleverandør kan vi bistå deg med både stort og smått. Om det er noe du lurer på så ikke nøl med å ta kontakt – vi står klare til å hjelpe deg!