Røykavtrekk

Røykavtrekk

Finn ut hva røykavtrekk er, og hvordan det fungerer. Med brannventilasjon kan du sikre god utlufting av giftig røyk, samt tilførsel av frisk luft. Finn ut mer her.

Kontakt oss

Dersom det skulle begynne å brenne, er det i de fleste tilfeller røyken som er skadelig og kan ta liv. Det er derfor viktig å implementere løsninger som gir økt grad av brannsikkerhet i boliger og næringsbygg.

Røykavtrekk er blant tiltakene som kan gi økt brannsikkerhet i bygningen. Dette er nemlig en installasjon som sørger for at røyk transporteres ut av bygget, mens frisk luft transporteres inn. Dermed reduseres sjansen for at noen skal ta skade av den giftige røyken.

Les mer om hvorfor røyk er så skadelig her.

Hva er et røykavtrekk?

Røykavtrekk er en form for røykventilasjon som installeres i bygningen. Noen varianter er mekaniske, mens andre gir naturlig røykventilasjon uten strøm. Vi skal straks se nærmere på forskjellen mellom disse variantene.

Avtrekket sørger for at røyken føres gjennom en sjakt eller åpning, enten ved hjelp av vifter eller lufttrykk. Slik blir mengden røyk i bygningen redusert, samtidig som det gis rom for tilførsel av frisk luft.

Lufttilførselen er der ikke bare for å gi personer som befinner seg i bygget ren luft som kan inhaleres, men også for å unngå undertrykk.

bygg med ventilasjon i stål

Derfor redder røykventilasjon liv

Ifølge forskning skjer mange dødsfall relatert til røyk fra brann i andre rom enn der selve brannen starter. Det er som regel selve røyken som dreper, og ikke flammene – slik mange tror feilaktig.

På grunn av dette er det ekstremt viktig at mengden røyk reduseres. Det er også tilnærmet umulig å finne veien ut av en bygning som er fylt med røyk. Røyken svir i øynene og mørklegger rommet.

Med røykavtrekk vil lys kunne slippes inn, røyk føres ut, og frisk luft strømme inn. Dette gjør det lettere å finne rømningsveier. I tillegg vil brannvesenet lettere kunne ta seg inn i bygningen og slukke brannen.

mann som slukker brann

Naturlig røykventilering

Røyk har en tendens til å stige og samle seg øverst i bygningen. Når det øverste sjiktet er mettet av røyk, vil røyken gradvis fylle hele rommet. Naturlig røykavtrekk utnytter røykens oppdrift, og ventilerer den ut helt uten mekanikk som krever strøm.

Røykens oppdrift gjør at den siver naturlig ut gjennom åpninger og sjakter. Kapasiteten vil heller ikke bli påvirket av temperaturer, noe som kan være tilfelle ved bruk av mekanisk røykavtrekk.

Naturlig røykavtrekk er et supert valg. Vær imidlertid obs på at røyk uten oppdrift, altså kald ulmerøyk, ikke nødvendigvis transporteres ut like bra. Det er derfor viktig å kombinere ventilasjon med andre former for brannsikkerhet, som brannalarmer og branngardiner.

Mekanisk røykavtrekk

Den ene varianten brannventilasjon er mekanisk. Her vil elektrisk drevne vifter sørge for at røyken blåses ut av bygningen ved brann. Det er også mekaniske vifter som transporterer ren luft inn igjen i bygningen.

Det finnes både fordeler og ulemper ved mekanisk røykventilasjon. Fordelen er at løsningen ikke setter krav til oppdrift av røyk, slik naturlig ventilasjon gjør. Sånn sett kan den mekaniske varianten være mer effektiv ved ulmebrann.

Ved ulmebrann vil nemlig røyken kunne blandes med resten av luften i bygningen, og ikke legge seg i et eget lag.

Ulempen ved mekanisk røykventilering er at det stilles krav til konstant tilførsel av strøm for at mekanikken skal fungere under brann. Dette kan skape utfordringer dersom strømmen går.

Hvor mange avtrekkspunkt trenger bygget?

Når brannventilasjon skal installeres i bygningen, er det viktig å sørge for et tilstrekkelig antall avtrekkspunkter. I store bygninger der kanskje hundrevis av mennesker oppholder seg, er det svært viktig med god spredning av røykavtrekk.

Dette vil redusere graden av røykspredning. Det kan med fordel plasseres flere avtrekk der faren for brann er størst – for eksempel i nærheten av brannfarlige gjenstander.

Fordelingen vil også kunne forhindre at ren luft trekkes bort fra laget som befinner seg under sjiktet av røyk, en effekt som kalles dragsug. Profesjonelle bør derfor beregne maksimal grad av røyksug per avtrekkspunkt.

Kontakt oss

Firesafe

Oppnå økt brannsikkerhet med ventilasjon

Sammen med brannalarmer, rømningsveier, branngardiner, sprinkleranlegg og andre branntiltak, er røykavtrekk med på å redde liv. Fordelen med røykavtrekk er at installasjonen sørger for å transportere giftige branngasser ut av bygget.

Samtidig vil ren luft transporteres inn i bygningen, slik at det ikke dannes undertrykk. Med avtrekk for røyk vil det bli lettere å puste og finne rømningsveier i bygningen.

Dersom du har behov for installasjon av røykventilasjon i en liten eller stor bygning, kan Firesafe hjelpe deg. Vi sitter på kompetansen som trengs, og kommer med gode råd til type avtrekk, plassering og montering.

Medarbeider som smiler

Vi står klare til å hjelpe deg

Som totalleverandør kan vi bistå deg med både stort og smått. Om det er noe du lurer på så ikke nøl med å ta kontakt – vi står klare til å hjelpe deg!