Når var det du sist byttet batteri i røykvarsleren din? Har du en i hver etasje, og kan du høre den gjennom lukkede dører? Plassering av varsleren og jevnlig kontroll er svært viktig og noe som burde tas på alvor.

Har du behov for en røykvarsler eller behøver du noen til å utføre en kontroll, kan vi i Firesafe hjelpe deg. Vi er en totalleverandør innenfor brannsikring, og kan bistå både private og næringsbygg.

Les videre for å lære mer om røykvarslere, og om hva vi kan gjøre for deg.

Regelverk

I følge loven er det påbudt med minst en røykvarsler i hver etasje, og denne må dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor teknisk rom. Det er også viktig at den kan høres fra alle deler av boligen og også gjennom dører. Selv om regelverket kun sier at du må ha en i hver etasje så anbefales det å ha fler, og helst seriekoblede røykvarslere på alle rom. Da kan du være sikker på at du oppdager brannen når alarmen går uansett hvor i boligen du oppholder deg. Husk også at røykvarsleren plasseres på det høyeste punktet i taket og minst en halv meter fra veggen.

Les mer: Brannalarm

Sjekk batteriene

Dersom røykvarsleren ikke fungerer etter at batteriet er byttet må varsleren byttes ut umiddelbart. Det anbefales å sjekke batteriene med jevne mellomrom gjennom hele året. Husk også å sørge for at brannslukkere virker og ikke er utdaterte, og at annet brannutstyr ligger der det skal, som for eksempel brannteppe.

Giftig røyk

Det er enkelt å tenke at “det ikke skjer meg”, og at om det oppstår en brann vil du rekke å komme deg ut i sikkerhet uansett. Mange glemmer, eller er ikke klar over at det som faktisk skader flest mennesker i brannulykker er røykskader og ikke skader etter flammene.

En av de største truslene er karbondioksid. Denne gassen gir pustevansker og kan etter bare en kort stund være svært skadende og livstruende. En røykvarsler kan plukke opp denne gassen tidlig og varsle lenge før brannen har blitt oppdaget.

Videre skal vi gi deg noen gode råd dersom en brann skulle oppstå, og hva du kan gjøre for å forebygge.

Dette gjør du om det brenner

Dersom en større brann skulle oppstå bør du gjøre følgende:

  1. Varsle brannvesenet
  2. Varsle andre i samme bygg
  3. Sikre vinduer og dører
  4. Komme deg ut i sikkerhet via nærmeste rømningsvei
  5. Ved sterk røykutvikling må du holde deg langs bakken samt dekke til ansiktet med en fuktig klut
  6. Ved mindre brannspredning kan du prøve å hindre spredning ved å slukke med et brannslokkingapparat eller eventuelt en brannslange

Ring brannvesenet, gi eksakt adresse og følg instruksene du får. Ikke legg på før du får beskjed om det. Dersom brannen ikke har rukket å spre seg, prøv å slukke.

Dette kan du gjøre for å forebygge brann

Det er flere tiltak du kan gjøre for å forebygge brann. Følg gjerne råd som:

  • Unngå lading om natten, bruk sikre ladere, sørg for at den elektriske enheten ikke ligger tildekket, og bruk færrest mulig skjøteledninger.
  • Tenn kun stearinlys i rom der du oppholder deg, og slukk lysene dersom du forlater rommet.
  • Sjekk om ovn/stekeplate er skrudd av før du legger deg.
  • Sjekk at røykvarsleren fungerer en gang i måneden.

Les mer: Branndør

Kontakt oss

Vi har avdelinger over hele Norge samt i Sverige, Danmark, Finland og Estland. På nettsiden vår kan du kontakte den avdelingen som er nærmest deg.