Sprinkleranlegg

Sprinkleranlegg

Et sprinkleranlegg kan redde liv og verdier. Det passer i alt fra kontorbygg til lager. Firesafe hjelper deg med prosjektering, installasjon og vedlikehold av alle typer sprinkleranlegg.

Eier du et bygg? Da har du ansvar for at sprinkleranlegget i bygget er godkjent. Firesafe kan hjelpe dere med brannsikring. For at bygget skal være brannsikkert, er det viktig å ha et godt slokkeanlegg. Sprinkler er effektive, pålitelige og rimelige.

Ønsker dere sprinkler i deres bygg? Eller har du et anlegg som må undersøkes eller som må byttes ut? Da er det bare å kontakte oss. Firesafe har erfaring med alle slags bygninger, og vi finner garantert en løsning som passer deg og ditt bygg.

Du tar kontakt ved å klikke på knappen over eller fylle ut kontaktskjemaet til høyre. Under kan du lese mer om sprinkler, våre tjenester og hvordan vi kan bistå deg.

Fordeler med sprinkler montert i taket

Sprinkleranlegg er blant de mest populære systemene for slokking. Et slikt anlegg kan effektivt slokke brannen eller forhindre at den sprer seg. Sprinkler har flere fordeler:

  • Slokker automatisk
  • Du går ikke tom for slokkemiddel
  • Vann er relativt skånsomt

bygg med ventilasjon i stål

Slokker automatisk

Sprinkler aktiveres automatisk når brann oppdages. Anlegget har sprinklerhoder som utløses ved en viss temperatur. Dette gir dyrebare minutter som kan redde liv og eiendom.

Du går ikke tom for slokkemiddel

Med et sprinkleranlegg slipper du å tenke på etterfylling av slokkemiddel og kostnadene knyttet til dette. Under prosjektering forsikrer vi oss om at vannforsyningen er optimal for bygget og systemet.

brannslange

Vann er relativt skånsomt

I motsetning til pulver- og skumslokkere er vann relativt skånsomt mot bygget. Rengjøringen etter brannen blir heller ikke like stor.

Krav til sprinkleranlegg

Ifølge Forskrift om brannforebygging er det byggeier som står ansvarlig for at sprinkleranlegget er godkjent. Ved kontroll og vedlikehold av sprinkleranlegget er det byggeier som står med hovedansvaret. Altså må eier sørge for at dette blir gjennomført jevnlig. Det er satt strenge krav til kontroll av sprinkleranlegg – som kravet om at det skal gjennomføres en årlig kontroll.

Les mer om: Brannvern

Årlig kontroll

1. juli 2012 ble det vedtatt at foretak som skal utføre kontroll av sprinkleranlegg må være sertifisert og FG-godkjent. Firesafe har både sertifisering og er FG-godkjent, og derfor kan du være sikker på at vi utfører jobben på en ordentlig måte. Vi registrerer også en kontrollrapport etter utført kontroll i databasen til ESS.

Det er flere punkter en kontrollør må sjekke, og her er noen av dem:

  • Vurdere hvor bra anlegget vil fungere ved en eventuell brann
  • Sjekke sprinklersentral og funksjonskontroll
  • Teste alarmer
  • Måle vannmengde

Slik fungerer sprinkleranlegget

Et sprinkleranlegg består av rør montert i taket som bringer vann frem til sprinklerhoder. Disse er plassert rundt i rommet slik at de dekker mest mulig overflate. Derfor vil de kunne slokke en brann mer effektivt og nøyaktig. Et vanlig sprinklerhode dekker tre ganger tre meter gulvflate.

Det er sprinklerampuller som bestemmer når vannet blir utløst. Denne typen plombering vil utløses mellom alt fra 57 til 141 grader celsius, men dette beror på hvilken glassampull som er brukt som plombering. Noen ganger benyttes fasadesprinkling for å unngå eventuell smittefare fra nærliggende bygninger.

Ulike typer sprinkleranlegg

Firesafe er totalleverandør innen brannsikring. Derfor har vi alt du trenger innen brannsikkerhet. Vi tilbyr flere ulike typer sprinkleranlegg:

  • Våtanlegg
  • Tørranlegg
  • Glykolanlegg

Våtanlegg

Dette er den vanligste typen sprinkleranlegg. I våtanlegg er det alltid vann og trykk i rørene helt fram til sprinklerhodene. På denne måten vil vannet starte fra det øyeblikket plomberingen fjernes.

Tørranlegg

Forskjellen på tørranlegg og våtanlegg er rørene i tørranlegg ikke alltid er fylt med vann. Fordelen med denne typen sprinkleranlegg er at det kan benyttes i rom/bygninger der det er fare for frost, som blant annet i parkeringshus, kjølerom, loft og lignende.

Rørene er i stedet konstant fylt med med trykkluft. Når plomberingen fjernes vil det først komme ut luft, og når trykket faller åpner sprinklerventilen opp og slipper inn vann. I løpet av 60 sekunder skal vannet nå gjennom rørene og fram til sprinklerhodet.

Glykolanlegg

Glykolanlegg minner om våtanlegg og kan være en erstatter til tørranlegg. Her er rørene fylt med frostvæske slik at de unngår å fryse dersom det blir frost. Denne typen er mer aktuell når sprinkleranlegget skal dekke mindre områder og man derfor ikke trenger så mange sprinklerhoder (maks 20).

Glykolanlegg kan også brukes som endeanlegg på våtanlegg, da er det maks 100 dyser. Ved å benytte frostvæske er det viktig at den har et frysepunkt lavere enn minimumstemperaturen i det området. Væsken må også byttes ut etter noen år, og når det gjennomføres kontroll bør også glykolnivået sjekkes for å unngå frostskader.

Andre slokkeanlegg hos Firesafe

Firesafe har også flere andre typer slokkeanlegg. Vi kan blant annet hjelpe dere med anlegg som bruker gass, vanntåke, aerosol eller wet chemicals. Under kan du lese mer om to av våre andre slokkeanlegg: intergas og vanntåke.

Inertgass

En inertgass stopper en kjemisk reaksjon – i dette tilfellet brann. Anlegg med slokkegass er optimale i rom med store verdier, som data- og serverrom, kontrollrom, museer, arkiv, kraftstasjoner, lager og lignende.

Intertgass kan være mer skånsom enn andre typer anlegg. Etterskadene er minimale, og systemene bruker gjerne gasser som er personsikre. IG-541 (Inergen), som er utviklet av Fire Eater i Danmark, er et eksempel på en slik gass.

Høytrykk vanntåke

Et høytrykk slokkeanlegg med vanntåke kan minne litt om et sprinkleranlegg. Her brukes også rør, dyser og en sentral. Systemet utløses automatisk ved høye temperaturer.

I et sprinkleranlegg sprer et sprinklerhode vann over et område. I et vanntåkeanlegg blir dråper omgjort til en vanntåke i stedet. Da sparer man vann, og slokkingen av brannen blir noe mer skånsom.

Kontakt oss

kurs og opplæring med Firesafe

Et sprinkleranlegg kan redde liv og verdier

Sprinkleranlegg er effektive, pålitelige og rimelige. Firesafe hjelper til med prosjektering, montering og vedlikehold av en alle typer sprinkleranlegg. Vi bistår med å finne ut hvilken type som passer dine behov, ditt budsjett og ditt bygg.

Medarbeider som smiler

Vi står klare til å hjelpe deg

Som totalleverandør kan vi bistå deg med både stort og smått. Om det er noe du lurer på så ikke nøl med å ta kontakt – vi står klare til å hjelpe deg!