Samordningsavtale

Samordningsavtale

Eier av bygg har et ansvar for å samordne brannsikkerheten i et bygg hvor det er flere brukere. Både eier og bruker i bygg har ansvar for brannsikkerheten. Endringer kan redusere brannsikkerheten.

Samordningsavtalen dekker inn oppgavefordeling slik at ingen ting faller mellom to stoler, og dersom det avdekkes avvik, er det enkelt å avdekke hvem som har ansvaret for å rette opp saken.

Eieren skal gjøre den som har rett til å bruke bygget kjent med kravene som gjelder for bruken av byggverket, og med alle egenskapene ved byggverket som har betydning for brannsikkerheten.

Er det flere som har rett til å bruke byggverket, skal eieren sikre at all bruk samordnes på en måte som bidrar til å forebygge brann.

Når byggverket prosjekteres og oppføres for å oppfylle kravene i gjeldende regelverk, blir det etablert forutsetninger og begrensninger som må være oppfylt for at brannsikkerheten skal være ivaretatt. De som planlegger og oppfører bygninger tar utgangspunkt i egenskapene til materialer, utstyr og lignende. På bakgrunn av disse egenskapene beregner de den samlede brannsikkerheten, og til slutt må de velge løsninger som oppfyller alle branntekniske krav. Eksempel på forutsetninger kan være brannmotstanden i materialer, etablering/plassering av brannskiller og et maksimalt antall personer som kan oppholde seg i byggverket i forhold til dimensjonering og utforming av rømningsveiene. Andre begrensninger kan være knyttet til maksimal brannbelastning og lagringshøyde av varer etc.

Endringer i disse forutsetningene kan redusere brannsikkerheten. Å ta bort eller endre plasseringen av en branncellebegrensende vegg kan føre til raskere spredning av brann, og overskridelse av tillatt antall personer i en branncelle kan ha stor betydning for rømningstiden.

Det er derfor et grunnleggende krav at eier kjenner byggverket sitt, og at brukeren blir gjort kjent med dets forutsetninger og begrensninger.

Det er opplysningene som er avgjørende for en brannsikker bruk, som skal formidles til brukeren. Brukeren må vite hva bygget kan brukes til, begrensninger i byggverket, hvordan det kan brukes og hvordan sikkerhetsinnretningene fungerer.

Samordning av bruk vil for eksempel være aktuelt i et kjøpesenter, et kontorbygg eller andre bygg der det er flere leietakere/virksomheter/brukere. Eieren må blant annet samordne bruken slik at byggets forutsetninger til blant annet maksimal brannbelastning og fremkommelighet i rømningsveier blir opprettholdt.

En samordningsavtale mellom eier og brukere av et byggverk vil avklare ansvarsforholdene i et bygg – hva er eiers ansvar og hva er brukernes ansvar i det daglige? Hvem sørger for at alle blir evakuert ved brannalarm?

Ingen bygg er like, en samordningsavtale må derfor tilpasses hvilken virksomhet som foregår i bygget.

Brannfaglig Fellesorganisasjon har laget et eksempel på hva en samordningsavtale bør inneholde – den kan du se her.

Vi hjelper dere gjerne med å utarbeide en samordningsavtale som er riktig for deres virksomhet, ta kontakt!

Hva er viktig å ha oversikt over:

  • Hvor ofte skal tekniske brannverntiltak kontrolleres?
  • Hvem av partene som tar seg av hva?
  • Hvem som skal formidle hvilken type informasjon til hvem?
  • Hvem som skal følge opp eventuelle mangler og når det skal skje?
  • Hvem har ansvar for øvelser/opplæring i virksomheten?
  • Hvem har ansvar ved ombygninger som berører bygningstekniske installasjoner?

Tilstandsanalyse og tilstandsvurdering

Få oversikt over byggets tilstand, en helhetlig plan reduserer kostnadene og gir riktig sikkerhet. Vi hjelper dere gjerne.

HVA: En måte å finne ut av hvordan brannteknisk tilstand bygget har opp mot de lover og regler som gjelder for den gitte typen bygg. Dette kalles både en tilstandsvurdering og tilstandsanalyse. Her ser vi normalt sett ikke på organisatoriske forhold og annen dokumentasjon påkrevd etter brannloven med mindre dette er særskilt avtalt.

HVORFOR: Etter brannloven er eier pålagt å ha kjennskap til hvordan bygningsdeler, installasjoner og utstyr er prosjektert til å motvirke brann.

Vi står klare til å hjelpe deg

Som totalleverandør kan vi bistå deg med både stort og smått. Om det er noe du lurer på så ikke nøl med å ta kontakt – vi står klare til å hjelpe deg!

Relaterte tjenester

Røykventilasjon

Røykventilasjon er et ventilasjonssystem som kan installeres i boliger og næringsbygg. Med røykavtrekk vil røyken føres ut i fri luft, slik at mengden røyk inne i bygningen vil reduseres betraktelig. Vi hjelper dere å finne riktig løsning.

Montering av røykluker

Installasjon

HVA: Røykventilasjon benyttes for å få røyken ut av bygninger. Ved å åpne røykluker under en brann slipper man ut giftige branngasser. Samtidig kjøler man ned branngassene slik at det ikke blir overtenning i bygget.

HVORFOR: Det blir lettere å evakuere bygget, og lettere for brannvesenet å jobbe med slukking. Dette kan igjen spare både liv, helse og materielle verdier.

Kontroll og service

HVA: Årlig sjekk og kontroll for å sikre at alle komponenter fungerer som de skal.

HVORFOR: Det er krav om årlig kontroll av branntekniske installasjoner der det skal vises frem kontrollavtale og kontrollrapporter. Det er krav om at utøver av slik kontroll skal kunne dokumentere god systemkunnskap til anleggene, og ha god tilgang til reservedeler.

Lovdata

Alle branntekniske installasjoner er underlagt en lovpålagt årlig kontroll FOB§

Eier og virksomhet/bruker er ansvarlig for periodiske kontroll-, ettersyns- og vedlikeholdsrutiner iht Forskrift om brannforebygging, Internkontrollforskriften samt i objektenes interne brannvernrutiner. Firesafe vil, iht denne avtales omfang, sørge for at det gjennomføres periodisk kontroll og/eller ettersyn og/eller vedlikehold av objektenes brannsikkerhet iht Forskrift om brannforebygging (1.1.2016).

Kontroll utføres i henhold til HO-3/2000 og NS-EN 12101-2

Hva kontrollerer vi?

  • Røykluker, fasadeluker/vinduer med tilhørende styring
  • Branngardiner og brannporter med tilhørende styring
  • Tannstagsautomatikk med tilhørende styring
  • Trykksettingsanlegg med tilhørende styring
  • Avtrekksanlegg med tilhørende styring

Hva utføres på kontroll?

  • Kontroll av gjeldende anlegg
  • Måle ut styresentraler
  • Test og funksjonsprøving av anlegg
  • Bytte av batteribackup
  • Kjøring og dokumentasjon
  • Tilbud på utbedring av eventuelle avvik

Relaterte tjenester

Oppgradering av vegger og dekker

Det finnes flere løsninger for å oppgradere eksisterende konstruksjoner. Vi hjelper dere gjerne.

Skygger av medarbeidere på betong

Stålplatetak

HVA: (Trapes-/TRP-tak) På tynne stålplatetak oppgraderer vi som oftest ved å isolere med steinull.

HVORFOR: Steinull isolerer og får ned temperaturen på stålet slik at det skal kunne klare seg en viss tid under brann.

Betongdekker

HVA: Når betongdekker skal oppgraderes er det vanlig å bruke steinullsplater. Disse kan limes rett på, eller skytes på. I tillegg er brannmaling også en måte å oppgradere betongdekker på.

HVORFOR: Steinullsplater eller brannmaling beskytter og kompenserer for manglende overdekning.

Gips

HVA: Gips er allerede noe brannhemmende, men i noen tilfeller der man ikke kan legge dobbelgips så kan også brannmaling være en løsning.

HVORFOR: Brannmalingen vil kunne gi ekstra beskyttelse til gipsveggen.

Vi står klare til å hjelpe deg

Som totalleverandør kan vi bistå deg med både stort og smått. Om det er noe du lurer på så ikke nøl med å ta kontakt – vi står klare til å hjelpe deg!

Relaterte tjenester

Branntetting av gjennomføringer

Det kan være de minste hullene som skaper de store brannene. God branntetting er avhengig av godt dokumenterte produkter og riktig utførelse. Vi hjelper dere gjerne.

HVORFOR: Bygninger deles inn i brannseksjoner, og hver brannseksjon brannsikres slik at en eventuell brann kan begrenses til én seksjon over en viss tid, slik at man har tid til å evakuere bygningen. Store bygninger bør kunne stå i et brannforløp i 90 minutter, mens mindre bygninger bør kunne stå i rundt 60 minutter. Rør og kabler går gjennom brannskiller fra brannseksjon til brannseksjon, og i regelverket skal disse overgangene tettes uten at brannskillet svekkes. Brannkravet skal være ivaretatt, og dette kan gjøres med preaksepterte løsninger eller med prosjekterte løsninger.

HVA:
Preaksepterte løsninger: En preakseptert løsning er en testet løsning. Det betyr at vi har kjørt en branntest og bevist at denne løsningen holder kravet.

Prosjekterte løsninger: En prosjektert løsning er en vurdert løsning. Det vil si at vi gjør en vurdering basert på tidligere tester, og designer en løsning som vi mener holder brannkravet. Grunnen til at man velger prosjekterte løsninger er fordi det finnes utallige mulige scenarioer som kan skje, og alt kan ikke testes.

Detaljprosjektering

HVA: Tetting av den lille åpningen mellom et rør eller en ledning og veggen rundt. Grunnen til at man tetter her, er for å unngå brannspredning. Man tetter med støparmasser eller fugemasser. I enkelte tilfeller brukes isolasjon. Firesafe gjør alt fra detaljprosjektering til montering, men vi selger også spesialprodukter til dette til tredjepart.

HVORFOR: Dette er lovpålagt i henhold til plan- og bygningsloven. Vedlikehold er påkrevd etter brannloven.

Vi står klare til å hjelpe deg

Som totalleverandør kan vi bistå deg med både stort og smått. Om det er noe du lurer på så ikke nøl med å ta kontakt – vi står klare til å hjelpe deg!

Relaterte tjenester

Branntekniske tegninger

Branntekniske tegninger viser brannteknisk materiell og bygningsdeler. Vi hjelper dere gjerne.

Medarbeider som peker på branntegninger

HVA: Tegninger som viser: Rømningsveier, bygningsdeler, installasjoner og situasjonsplan. Omfatter også plansjer og planer som henges på vegg.

HVORFOR: Dette er lovpålagt.

Brannsikkerhet i driftsfase

HVA: Branndokumentasjon og oppfølgingstjenester. Dette er lovpålagt i alle bygninger, konstruksjoner og anlegg. Vi kan bistå eier og leietaker for å sikre at alle rutiner er i orden, at alle dokumenter er på plass og hjelp til tolkning av lover og forskrifter.

HVORFOR: Dette er lovpålagt å følge.

Vi står klare til å hjelpe deg

Som totalleverandør kan vi bistå deg med både stort og smått. Om det er noe du lurer på så ikke nøl med å ta kontakt – vi står klare til å hjelpe deg!

Relaterte tjenester

Brannteknisk rådgivning, prosjektering og kontroll

Vi hjelper deg med alt innen brannteknisk rådgivning fra prosjektering til driftsfasen.

Brannrådgiver bøyd over bord med branntegninger

Brannteknisk rådgivning

HVA: Et samlebegrep på alt av rådgivning som går på brannsikring av materiell og personlig sikkerhet samt miljø. Brukes ofte på allerede eksisterende bygg, men kan også være en del av planlegging av prosjekter.

HVORFOR: Målet vårt er å tilfredsstille behov for materiell og personlig sikkerhet satt av eier og/eller bruker av bygget. Vi kan også rådgi hvordan man kan tilfredsstille krav satt av myndighetene.

Brannkonsept

HVA: Brannkonsept er en del av prosjekteringen og bør løses før detaljprosjekteringen. En overordnet plan på hvordan bygget skal sikres mot brann, og hvordan man skal ivareta både materiell og personlig sikkerhet.

HVORFOR: Å ha et brannkonsept er et krav etter plan- og bygningsloven. Det er uansett fornuftig fordi det brannsikring er tverrfaglig. Dermed blir det mer økonomisk dersom man har en overordnet plan for hvordan ting skal løses.

Medarbeider som peker på branntegninger

Prosjektering og kontroll

Kontroll av brannteknisk prosjektering (UKPR)

HVA: UKPR er når en uavhengig tredjepart går gjennom og sjekker at det offentlige minimumskravet for brannsikkerhet er ivaretatt med den prosjekteringen som er gjort. Det er regulert i plan- og bygningsloven at den uavhengige aktøren innehar både formal og praktisk kompetanse. Firesafe har begge deler.

HVORFOR: For å kvalitetssikre og ivareta myndighetsrollen på alle prosjekter av en viss størrelse. Kan sammenlignes med EU-kontroll på biler.

Kontroll av brannteknisk utførelse (KUT)

HVA: Kontroll av brannteknisk utførelse er regulert av plan- og bygningsloven. Gjennom kontrollen sjekker man at det som er prosjektert faktisk er utført/installert.

HVORFOR: Kvalitetssikre og sikre at myndighetenes minimumskrav er oppfylt.

Hjelm ligger på en bunke branntegninger

Analyser, simulering og beregning

HVA: Modellering og simulering av branner gir kunnskap som kan brukes til å tilpasse og forbedre sikkerhetstiltak for å beskytte virksomheten mot brann. Vi benytter verktøy som baseres på alt fra håndberegninger til avanserte 3D CFD simuleringer.

HVORFOR: Simulering, analyser og beregninger er både økonomisk og effektivt. Etter endt simulering, kan man være trygg på at de tiltakene som er valgt er de riktige for den aktuelle virksomheten.

Risikovurderinger og analyser:

HVA: Alt fra beregninger til analyse. Vi beregner og analyserer risikoen for at ulike hendelser vil oppstå. Her ligger norsk standard for risikoanalyse (5814) til grunn.

HVORFOR: Brukes ofte til å verifisere sammenheng mellom en påkrevd funksjon eller ytelse og de faktiske forhold. Kan også brukes til å evaluere ulike tiltak.

Brannsikkerhet i byggefasen

HVA: Å ha en plan for brannsikkerheten under byggefasen er et krav etter plan- og bygningsloven. Den krever at man skal ha sikringstiltak ved byggearbeider, og brannverntiltak etter de ulike byggefasene. Dette gjelder særlig påbygg eller ombygging av eksisterende byggverk som er i bruk (typisk kjøpesentre eller hoteller).

HVORFOR: Det er lovpålagt. I tillegg er det viktig for å hindre at skade kan oppstå på personer eller eiendom.

Vi står klare til å hjelpe deg

Som totalleverandør kan vi bistå deg med både stort og smått. Om det er noe du lurer på så ikke nøl med å ta kontakt – vi står klare til å hjelpe deg!

Relaterte tjenester

Branndokumentasjon

Firesafe utarbeider og vedlikeholder branndokumentasjon for alle typer bygg. Vi hjelper dere gjerne.

Regelbok med paragrafer

Branndokumentasjon og brannperm

HVA: Å ha dette på plass er et krav etter brannvernloven ved forskrift om brannforebygging. Eier av bygget har krav på seg til å dokumentere at paragraf 4-9 er oppfylt. Bruker av bygget har også flere krav til f.eks kontroll og vedlikehold, og at både passive og aktive tiltak er på plass og fungerer. I dag er brannvernpermen digital. Firesafe leverer dette på web med automatisk oppfølging. Vi leverer også egne oppfølgingstjenester.

HVORFOR: Det er lovpålagt. Likevel vil vi nevne at det er gunstig økonomisk å velge Firesafe til å bistå med dette. Vi har all nødvendig kompetanse in-house, og er nordens største fagmiljø på brann og brannsikkerhet. Dermed trenger du kun å forholde deg til ett kontaktpunkt.

Samordningsavtaler

HVA: Dette er en avtale mellom bruker og eier om fordeling av ansvar om brannvern.

HVORFOR: Dette er lovpålagt.

Elektronisk brannbok

Tilgang uansett hvor du er

Alltid oppdatert elektronisk brannbok som tilfredsstiller forskriftskravene.

FAMAC Fire er en elektronisk brannbok som ferdig utfylt og i aktiv bruk tilfredsstiller forskriftskravene. Du får én brannbok for alle typer eiendommer.

Vi står klare til å hjelpe deg

Som totalleverandør kan vi bistå deg med både stort og smått. Om det er noe du lurer på så ikke nøl med å ta kontakt – vi står klare til å hjelpe deg!

Relaterte tjenester

Behandling av bærende konstruksjoner

Firesafe har løsninger for alle typer bærende konstruksjoner. Vi hjelper dere gjerne.

Testblokk av isolert stål

Stål

HVA: Ved bærekonstruksjoner av stål er det R-kravet (bærekravet) som gjelder. Stålet må beskyttes for at en bærekonstruksjon skal kunne holde i en brann over en viss tid. Når stålet blir skjult i en bærevegg eller et dekke så brukes ofte steinull (isolasjon) som beskyttelse, mens på synlige søyler/bjelker så brukes som regel brannmaling.

HVORFOR: Stål mister styrken lenge før det smelter, og ved 500 grader er styrken til stålet cirka halvert. Steinull isolerer og brannmalingen lager et beskyttende lag på stålet, begge deler hjelper med å holde temperaturen til stålet nede, slik at det beholder styrken over lengre tid i et brannforløp.

Betong

HVA: Betong tåler brann ganske bra, men betong armeres med stål for å forsterkes. Siden stålet kan miste styrken i brann, er det også stålet som må beskyttes. Da ser man på om armeringen i betongen er godt beskyttet eller ikke. Det kan da beskyttes med steinull, brannmaling eller plater.

HVORFOR: Ved rehabiliteringer av bygninger med gammel betongstruktur er det ofte stålstrukturen som trenger oppgradering, siden kravene og bruken gjerne blir endret.

Utføring av brannbeskyttelse av stål

Tre

HVA: Tre er et brennbart materiale, men brannhemmende maling eller impregnering kan forbedre brannmotstanden til treoverflater og gjøre den mindre brennbar.

HVORFOR: Overflatekravet (Reaction to fire) kan bedres ved hjelp av brannmaling eller impregneringer. Brannmaling også kan bedre bærekravet (R-kravet) siden innbrenningen i treverket reduseres.

Detaljprosjektering

HVA: Behandling av bærende konstruksjoner gjøres for å oppnå en gitt brannklasse. Det kan dreie seg om påføring av brannhemmende maling og/eller isolasjon.

HVORFOR: Dette gjøres for å tilfredsstille de krav loven har til brannsikkerhet.

Vi står klare til å hjelpe deg

Som totalleverandør kan vi bistå deg med både stort og smått. Om det er noe du lurer på så ikke nøl med å ta kontakt – vi står klare til å hjelpe deg!

Relaterte tjenester

Uavhengig kontroll

Uavhengig kontroll

Vi bistår med kontroll av brannkonsept og av utførelse av branntekniske tiltak.

Uavhengig kontroll av prosjektering er i hovedsak knyttet til kontroll av den overordnede branntekniske strategi for prosjektet.

Myndighetene krever at det skal være obligatorisk uavhengig kontroll av all prosjektering i tiltaksklasse 2 og 3. Dette er viktig for den totale brannsikkerheten. Vi hjelper deg med å oppfylle kravene. Vi kontrollerer brannkonsept og av brannteknisk utførelse.

Firesafe kan kontrollere brannsikringen i en byggesak der det kreves uavhengig kontroll.

Uavhengig kontroll av prosjektering er i hovedsak knyttet til kontroll av den overordnede branntekniske strategi for prosjektet. Dette er viktig for den totale brannsikkerheten, siden mange av de branntekniske feilene gjøres i nettopp denne fasen.

Vi bistår med kontroll av brannkonsept og av brannteknisk utførelse.